6 oktober 2022

Backup connecties zijn een NOODzaak en geen nice to have

Categories: Outdoor wireless,

De laatste tijd krijgen we meer en meer spoedopdrachten binnen om een oplossing te voorzien bij het onderbreken van een cruciale dataverbinding.  Dit jaar alleen al waren er verschillende zogenaamde “fiber cuts”, door o.a. een brand waarbij de infra van een rusthuis vernield werd en schade door een scheepsaanvaring.  Allemaal cases waarbij na het incident het operationeel werken van de onderneming niet meer mogelijk was.  Zo ook gisteren voormiddag toen de verbinding tussen 2 vestigingen van een ziekenhuis onderbroken werd.

Eén van onze partners was door #AZ Turnhout gecontacteerd met de vraag of zij een snelle oplossing konden realiseren. Hierbij dachten ze direct aan hun vaste leverancier van draadoze dataverbindingen.  In de voormiddag werd het eerste 802 Networks team ter plaatse gestuurd om een site survey uit te voeren tussen de 2 sites.  Nadat er duidelijkheid was over de line-of-sight tussen de locaties startten zij alvast met de nodige bekabelingswerken en werd de agenda’s van 2 andere techniekers omgegooid om de installatie van de straalverbinding voor te bereiden. Niet zomaar een verbinding want door de klant werd aangegeven dat het moest gaan om een echte fiber replacement. De keuze werd al snel gemaakt om de #Intracom Telecom Ultralink-GX80 te gebruiken in deze setup. Dit met een doorvoersnelheid van meer dan 7 Gbit Full Duplex en responsetijden die lager zijn als deze van glasvezelkabel.

Tegen 22 u ’s avonds was de verbinding up en running met een gemeten snelheid van firewall naar firewall van + 7.5 Gbit.  Hierbij werd zowel de site survey, de 300 m bekabeling naar het dak, het afmonteren van glasvezel, het plaatsen van statieven en zenders (met de daarbijhorende touwtechnieken), het africhten van het geheel (een echt huzarenstukje aangezien het al donker was) en de nodige testen door ons team uitgevoerd om te eindigen met een ziekenhuis dat zijn operationele activiteiten terug 100 % kon hervatten.

Misschien toch even de tijd vermelden dat er slechts 12 uur was tussen het initieel telefoontje en de oplevering. Enkel met een gepassioneerd team, massa’s ervaring, de nodige stock en de juiste technische inhouse hulpmiddelen kan een spoedopdacht als deze op deze tijd gerealisseerd worden.

#Turnhoutbynight

#Turnhoutbynight

Wat moeten de lezers van dit artikel onthouden uit deze mooie spoedopdracht

  • Weet dat 802 networks 24/7 bereikbaar is en via je vaste IT-partner altijd een oplossing kan aanbieden;
  • Denk na over het realiseren van een redundante verbinding. Het heeft geen zin om en backup te hebben die over onvoldoende capaciteit beschikt om de primaire verbinding over te nemen;
  • Denk nogmaals na over het realiseren van een redundante verbinding. Het heeft geen zin om 2 verschillende operatoren te gebruiken als hun glasvezel infrastructuur op verschillende plaatsen over hetzelfde traject  Laat je niet misleiden doordat ze aan de andere kant van het gebouw vertrekken. Ervaring leert ons dat ze later misschien toch samen komen;
  • Weet dat vandaag de hoge snelheden ook realiseerbaar zijn in draadloze oplossingen en dit met responsetijden die lager liggen als bij glasvezel. Bovendien is de operationele kost van deze verbindingen te verwaarlozen in vergelijking met de maandelijke operatorkosten.

 

 

#Techniciansatwork
#Techniciansatwork
#Pictureforthegeeks
#Pictureforthegeeks