23 december 2020

Volgende generatie: Wi-Fi 7, wat kunnen we verwachten?

Categories: Indoor wireless,

Op dit moment is de groei van het videogebruik enorm groot, de verwachting is dan ook dat deze trend zich zal verderzetten. Efficiënte verbindingen zijn hierbij cruciaal, maar ook een hogere bandbreedte is een vereiste. We kijken graag naar veel videocontent en liefst in een zo hoog mogelijke resolutie (≤ 8K). Wat we dus nodig hebben is meer efficiëntie, meer snelheid én meer betrouwbaarheid.

Terwijl we nog steeds wachten op een beschikbaarheid op grote schaal van Wi-Fi6, kunnen we al beginnen praten over Wi-Fi 7 (802.11: extreem hoge snelheid). Het draadloze Wi-Fi-netwerk van de zevende generatie heeft een snelheid tot 30Gbps, wat drie keer de maximale snelheid van de huidige nieuwste generatie Wi-Fi 6 is op 9,6Gbps, zal dan ook meer aan onze eisen voldoen.

Wi-Fi 7 zal de traditionele 2,4Ghz en 5Ghz frequentiebanden ondersteunen en zal ook de 6Ghz frequentieband ondersteunen. De drie frequentiebanden zullen tegelijkertijd kunnen werken.

De belangrijkste verbetering van Wi-Fi 6 is de verdubbeling van de QAM-modulatienauwkeurigheid waardoor elk individueel apparaat sneller werkt. Wi-Fi 7 zal de signaalmodulatie nog eens upgraden naar 4096 QAM, om een grotere datacapaciteit te hebben. 802.11ax (Wi-Fi 6) gebruikt de standaard 1024 QAM.

Wi-Fi 7 ondersteunt meer datastromen en introduceert CMU-MIMO. Wi-Fi 6 ondersteunt tot acht datastromen. De introductie van CMU-MIMO is een belangrijke upgrade. Hierdoor kunnen meerdere apparaten tegelijk meerdere datastromen gebruiken om te communiceren met access points. Bij Wi-Fi 7 zal dit aantal verdubbelen, wat betekent dat het apparaat 16 datastromen kan ondersteunen en verdeeld over 2,4Ghz, 5Ghz en 6Ghz. De C in CMU-MIMO staat voor “gecoördineerd”. De 16 datastromen kunnen dus niet door één access point kunnen worden geleverd, maar door meerdere access points tegelijk.

Wi-Fi 7 zal een enorme verbetering zijn, echter zal het nog niet perfect zijn. De ontwikkeling bevindt zich immers nog in een vroeg stadium van onderzoek en ontwikkeling. De 320MHz ultrahoge frequentie bandbreedte van Wi-Fi 7 kan bijvoorbeeld alleen worden bereikt met behulp van de nieuwe 6GHz-band. Dit betekent dat de frequentieband die compatibel is met Wi-Fi 6, niet de maximale snelheid van 802.11be kan bereiken. In de frequentieband waar de 802.11be-technologie op volle snelheid werkt, is deze niet achterwaarts compatibel met eerdere Wi-Fi standaarden. Om echt te kunnen genieten van de netwerkbandbreedte tot 30Gbps heb je een super draadloze netwerkkaart met 16 antennes nodig én moet je een draadloze router met 16 antennes aanschaffen.

We kunnen ervan uitgaan dat het nog enige tijd zal duren eer Wi-Fi 7 op de markt verschijnt. In tussentijd kijken we uit naar wat Wi-Fi 6 nog zal brengen!